Att hålla rent på en arbetsplats ter sig självklart för de flesta och enligt Arbetsmiljöverket är det viktigt att alla ska trivas där de jobbar. Det enklaste sättet är att fylla städskrubben med moppar, städprodukter och toalettpapper men också att anlita en pålitlig städfirma. Hjälps ni åt att hålla rent tillsammans kommer det också vara skönare att arbeta tillsammans.

När många arbetar på samma ställe blir både lokaler och toaletter snabbt smutsiga. Att alla hjälps åt att hålla rent bör vara en självklarhet och är också något som bör kommuniceras till samtliga medarbetare även om det finns en städfirma som kommer och städar kontinuerligt. Ha alltid en städskrubb full med moppar för att rengöra golvet när någon spiller, toalettpapper, hushållspapper, rengöringsprodukter, diskmedel och doftspray. Ni kan även lyxa till det med väldoftande handkräm och kanske andra hygienprodukter om ni har gemensamma duschar och så vidare.

Lokaler och rum som kräver störst rengöring

Överallt på ett kontor riskerar det att bli dammigt, smutsigt eller oordnat efter ett tag. Kaffefläckarna hopar sig på mötesborden, det blir dammigt på fönsterblecken och på hyllor. Det kan bli svårt att hålla ordning omkring sig på kontorsplatsen. De rum eller lokaler som får utstå mest är dock toaletter och kök. Här gäller det att alla hjälps åt för även om det kommer en städfirma så blir det lika smutsigt igen efter en kvart. Se till att alla diskar efter sig eller ställer in i diskmaskinen, att folk hjälper till att sopsortera och att soporna töms regelbundet. Fyll köket med hushållspapper och ha gärna rena handdukar som hänger på krokar och som ni kan tvätta regelbundet. Fyll på med diskmedel kontinuerligt. Läs mer om regler kring städning på arbetsplatsen här.

På toaletterna bör det alltid finnas minst fyra saker:

• Toalettpapper
• Doftspray
• Toalettrengöring
• Handtvål och gärna handkräm

Anlita en bra städfirma

De flesta arbetsplatser städar inte enbart själva, de har även en städfirma som kommer någon gång i veckan för att göra noggranna städningar. Att medarbetarna sedan håller någorlunda rent under veckan är en självklarhet men ingen skulle nog ha tid att ta hand om den grundläggande städningen. Detta hjälper en städfirma till med. Idag finns hundratals städfirmor med olika skräddarsydda tjänster där fönsterputs, påfyllning av förråd och annat kan ingå. Det är dock viktigt att välja en städfirma som ni alla kan lita på och som är diskreta när det kommer till att omge sig med kontorets saker. Sedan är det också viktigt att firman är flexibel angående tider så de inte kommer och stör mitt i arbetet. Jämför olika städfirmor på nätet eller utnyttja referenser från vänner och andra arbetsplatser som har anlitat samma firma förr.

Tjänster och tilläggstjänster

Kolla exempelvis vad som ingår i en kontorsstädning eller företagsstädning innan du bokar. Olika städföretag har fler eller färre tjänster som är inkluderade och du vill ju ha så mycket som möjligt för pengarna. Titta även vilka tilläggstjänster som finns och hur mycket dessa i så fall kostar. Det som inte ingår måste ni fixa tillsammans på kontoret och det är just därför som det alltid bör finnas en städskrubb med produkter på plats.