Vad ska du tänka på när lönen är så låg att du inte får det att gå runt, och vad är på tapeten med LO-förslaget om ännu lägre löner?

sthlmLO har tidigare öppnat upp för lägre löner, just för att fler ska få jobb i Sverige. Men med de låglönemodeller som redan finns kan det bli svårt för unga att bekosta bostad och mat under en månad i en vanlig svensk hyresrätt. Hur ska de kunna försörja sig? Det är inte ens säkert att det går att ta ett lån en kärv månad, när kreditvärderingen blir sämre med lägre lön. Något som är möjligt är att i alla fall göra ett försök, via https://utanuc.com/ där ingen uc tas.

Svårt att köpa bostad med låg lön

I Omni skrivs det vidare om hur unga i många fall inte ens har råd med bostad:

”Sex av tio unga svenskar som saknar bostad har inte råd att köpa eget boende, visar en ny mätning…”

Och ska du flytta hemifrån i Stockholm, Solna eller Täby kommer du att få det extra svårt, eftersom dessa kommuner har dyrare bostadsrätter än i andra delar av Sverige. Många drömmer om en egen etta, gärna i Stockholm – men faller när det kommer till lönen och det som krävs i sparade pengar. För att få ett lån kan det krävas att du har en månadslön på minst 36 000 kronor och har 15 procent av köpesumman ihopsparad på ett eget konto. En ganska stor lön för en person som är ny på arbetsmarknaden med andra ord. Medelinkomsten för unga mellan 25 och 29 år i Stockholm ligger på 19 133 kronor för kvinnor och på 21 515 för män. Mer om detta går det att läsa om i Aftonbladet.