Till de vanligaste, arbetsrelaterade skadorna hör saker som musarm, ryggproblem och stela axlar och nackar. De drabbar framförallt personer som sitter mycket, och därför är det inte så konstigt att just kontorsarbetande ligger högt på risklistan.

Det finns dock hjälp att tillgå om du drabbats, och med några enkla redskap och tekniker kan du undvika framtida problem. Här får du tips på hur du kan jobba mest ergonomiskt på kontoret, exempelvis genom att skaffa bra handledsskydd för att avlasta och stabilisera.

Förebygg med rätt hjälpmedel

Om du är frisk och smärtfri är det först och främst viktigt att fortsätta med det. Det bästa sättet att slippa långvariga problem är att helt enkelt inte drabbas i första taget, och det finns mycket du kan göra. En bra hållning är A och O både när du sitter och står, och med hjälp av enkla övningar som stärker musklerna och att lära dig hur du ska sitta korrekt kan du undvika många problem. Ta gärna hjälp av olika kuddar för stöd till ländryggen och nacken, eller skaffa en hållningströja eller -väst som påminner dig om att förbli rak i ryggen. Försök också att ta regelbundna, små pauser där du stretchar armar och ben ordentligt och byt gärna sittställning då och då. Detsamma gäller när du är hemma; om du byter sida i soffan några gånger under kvällen belastar du olika delar av kroppen istället för bara en.

Har du redan fått problem finns det mycket du kan göra för att komma till rätta med dem. Smärtor, stelhet och domningar i nacken och underarmen beror ofta på överbelastade nerver, senor och muskler och går under samlingsnamnet musarm som både är smärtsam och hindrar rörelseförmågan. Här är det bra att använda ergonomiska hjälpmedel som avlastande arm- och handledsstöd eller särskilda bandage som fästs vid speciella tryckpunkter i armen. Du kan också behöva lite sjukgymnastik för att dels bli helt återställd, dels lära dig hur du kan undvika återfall i framtiden.