Kontorsproffs eller inte så behöver de flesta hjälp med sin bokföring, några som definitivt behöver hjälp med detta är de tio rikaste paren i världen. Andra som behöver lära sig hur det funkar kan vara bland annat egna företagare.

svenska-pengar litenI SvD listas nämligen dessa och deras förmögenheter går inte av för hackor. Bland de framgångsrika företagarna och entreprenörerna hittar vi bland annat Bill och Miranda Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos (grundare av nätjätten Amazon) och Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook. Kanske inte en överraskning, för visst känner man igen namnen? Många verkar det vara som tjänat stora pengar på just internet, it och mjukvaror, sociala medier och näthandel. Branscher som gärna styrs av färre men större bolag, vilket då resulterar i att få får del av kakan men att de som faktiskt får del av den får en väldigt stor bit – miljarder smulor minst.

Oavsett om du omsätter 30 miljarder om året eller två behövs det som nämnt ofta hjälp med just bokföring, det och deklaration kan vara tricksigt och det är närmast att rekommendera att ta hjälp av proffs.

En annan person som tjänar helt okej och som sannerligen får hjälp med om inte bokföring så i alla fall med fonder och sparande, är Zara Larsson. Det kan vi i dagarna läsa om i Metro. 17-åringen är fortfarande i gymnasiet men tjänar ändå mer än de flesta vuxna.  Dock tar det tid och pengar att bygga upp ett varumärke, som hon själv säger i en intervju, och pengarna som blir över kanske är runt 500 000 kronor per år. För en som ännu inte fyllt tjugo är det dock en hel del, även om man kanske tror att en stor stjärna som Zara skulle tjäna mångmiljonbelopp.

Slarv med bokföring straffar sig

En som däremot varit riktigt slarvig med sin bokföring är en Avestabo som i sitt eget bedrivna företag låtit bli att bokföra affärshändelser, med intäkter så mycket som 1,6 miljoner kronor och 930 000 i kostnader – något som Falu tingsrätt bedömer vara grovt bokföringsbrott, något vi kan läsa om i dt. Att systematiskt åsidosätta bokföring kan alltså vara väldigt grovt och medför brott. Något som kan vara bra att veta och ha med sig när man funderar på att starta eget företag. Ett tips alltså, slarva inte med bokföringen, det är bara amatörer som gör det, och skattesmitare.