För att kontoret ska bli en effektiv och trevlig arbetsplats gäller det att planera inköpet av möbler och annan inredning. Ergonomi och praktiska aspekter kommer i första hand men även mysiga inredningsdetaljer behöver finnas med för att skapa en arbetsmiljö som gör att alla trivs.

För att infedningen av en kontorsmiljö ska bli lyckad behöver funktionalitet vara i fokus. Stolar och bord bör vara ergonomiska och det behövs även ljuddämpande åtgärder för att medarbetarna ska kunna arbeta ostört. Att hitta rätt möbler till kontor behöver dock inte vara svårt och det går att få tag på möbler som både är ergonomiska och stilrena. Hos Furnit kan du enkelt beställa ergonomiska kontorsmöbler som passar för alla typer av kontorsmiljöer.

Grundläggande kontorsinredning

kontorNär kontoret ska inredas gäller det att gå igenom alla funktioner som måste vara på plats för att arbetet ska kunna utföras effektivt. Självklart behöver det finnas skrivbord, stolar och mötesrum samt skrivare och datorer. Vilken typ av möbler som ska väljas till arbetsplatserna och konferensrummen beror på antal medarbetare och vilken typ av arbete som personerna utför. En säljare som sällan är på plats på kontoret behöver kanske bara ett litet skrivbord medan administrativ personal som hanterar kvitton, löner och behöver ha plats för pärmar i hyllor och på skrivbordet.

Eftersom öppna kontorslandskap har blivit allt vanligare ökar kraven på ljuddämpande åtgärder på kontoret. Det finns idag utmärkta ljudabsorbenter i form av skärmar, tavlor och takplattor. Ljudabsorbenterna är ofta snygga och passar bra in med den övriga inredningen. Mellan skrivborden är det bra att ha en skärm som både fångar upp ljud och som skärmar av och ger rumskänsla. På så sätt ökar effektiviteten hos medarbetarna eftersom de kan jobba utan att distraheras av personer runtomkring.

Vid inredningen av kontor är placeringen av möblerna viktig för hur personalen upplever sin arbetsmiljö. Det bästa är att placera skrivbord för sig och mötesrum och allmänna ytor för sig. På så sätt går det att skapa tysta zoner för arbete medan andra delar av kontoret är till för telefonsamtal och diskussioner mellan de anställda. Det är också viktigt att försöka skapa en vägg bakom varje arbetsplats med hjälp av skärmar, gardiner eller växter eftersom det ger en trygg känsla.

Trivselfaktorer på jobbet

plantaNär den grundläggande inredningen i form av skrivbord, mötesrum och ljuddämpande åtgärder är på plats är det också viktigt att se över inredningsdetaljerna på kontoret. Att det är mysigt och trivsamt på jobbet ökar arbetsglädjen hos personalen. Gardiner, mattor, belysning och inredning av fikarum och kök gör mycket för helhetsintrycket. En funktionell och snygg kaffemaskin, liksom sköna soffor och loungekänsla i fikarummet ger en avslappnad atmosfär som får både anställda och besökare att slappna av och trivas. Gröna växter är ett bra exempel på en enkel åtgärd som har stor betydelse för en lyckad kontorsinredning. Växter är inte bara fina att titta på utan forskning har även visat att grönska förbättrar arbetsmiljön eftersom växter är avstressande och höjer trivseln på arbetsplatsen.

  • Funktionalitet och ergonomi bör vara utgångspunkt vid planeringen vid kontorsinredning
  • Skapa tysta zoner i kontorslandskapet
  • Glöm inte trivselfaktorer som växter, soffor och kaffemaskin