Arbetsmiljöverket är ansvariga för att arbetsplatser sköter sitt arbetsmijöarbete. Men nu kommer det signaler om att arbetsmiljön på Arbetsmiljöverket i falun är stressig

 Så står det inledningsvis i en artikel från Sveriges Radio, och självklart är det någonting som man bör reagera på. Som det ser ut verkar det som att anställda i flera olika städer runt om i Sverige lider av så pass mycket stress att de är, eller har varit, sjukskrivna. Och dessa nyheter är självklart skrämmande. Att det inte är bra arbetsmiljö på självaste arbetsmiljöverket gör ju såklart att en börjar oroa sig kring hur deras tillsyn fungerar, och frågan är om man i fortsättningen kan lita på att de kan hantera sitt arbete? I artikeln skriver man att Facket nu kräver flera åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, och en får hoppas att det kommer förbättra situationen.

Vad är arbetsmiljö?

I en tidigare artikel som du kan läsa här, har vi skrivit om arbetsrätt. I inlägget lyfter vi de vanligaste punkterna vad gäller arbetsrätt, och då är arbetsmiljö en punkt. Kanske är detta en artikel som de på arbetsmiljöverket ska läsa? Det är ju faktiskt så att det enligt lag måste finnas en bra arbetsmiljö på jobbet. Och det handlar om så väl fysiska likväl som tekniska och sociala. Du ska på arbetet kunna sitta bekvämt, trivas med dina kollegor och känna att du har tid till en kaffe på eftermiddagen. Du ska även kunna känna glädje av att gå till jobbet. Om du inte gör det, är det viktigt att du pratar med din chef, som därmed ska hjälpa dig i arbetet mot en mer trivsam arbetssituation. Dock är arbetsmiljölagens viktigaste syfte att förebygga ohälsa- och olycksfall i samband med arbetet. Men om man känner sig stressad och inte trivs på sitt arbete, kan det även göra en sjuk. Många tänker inte på att det fysiska också kan skadas, och det är mest troligt därför stress är en av de vanligaste sjukdomarna i vår tid. Det är också av den anledningen en blir extra oroad om många har sjukskrivits på arbetsmiljöverket på grund av stress, eftersom det är just dem som ska ha bäst koll på hur man förebygger detta.