Efter fem timmar har den anställda rätt till rast på schemat. Jobbar du mer än fem timmar i rad, så bryter arbetsgivaren mot arbetstidslagen. Att slinka in på toa har du rätt till när som helst. Det finns en del regler vad gäller raster och pauser, men när det gäller kaffet är det folkets domstol som fäller en snål arbetsgivare. Och den snåla arbetsgivaren bjuder inte på kaffe.

Ett smart tips för den kloka arbetsgivaren är att ta kafferasten väldigt seriöst. För erbjuder du inte gott kaffe, så kan du vara ganska säker på att medarbetarna tycker du är snål. Skrota den trista gamla bryggaren som avger garvsyra och låt kontoret lukta smakrika kaffebönor, hyr en smart kaffemaskin på sweetcoffee.se/hyra-kaffemaskin. Forskning visar nämligen att det inte bara kommer förbättra din status på jobbet, det kommer också öka effektiviteten på arbetsplatsen, och förlänga livet på dina anställda.

Det låter kanske som en överdrift att kaffet skulle motverka sjukdomar, men nya forskningsrapporter pekar på att kaffet har oanade egenskaper. Kaffet motverkar nämligen diabetes, cancer och demens.

Att kaffet har en enormt viktig plats i vår vardags är något som intresserar forskare. För den som vill veta mer om kaffets historia, från förbjuden dryck till en självklar del i vår vardag, kan du hålla utkik efter forskaren Annie Mattsons föreläsningar. Kaffet har nämligen en oanad historia och kultur.

För den smarta arbetsgivaren

Själva tanken med rasten är egentligen att effektivisera arbetet och produktionsnivån för den anställda. För ingen människa kan jobba flera timmar utan att bli erbjuden rast. Effektiviteten och orken kommer dala, och därför erbjuds du en rast för att hålla koncentrationen igång längre. Men det finns också en social aspekt. När medarbetarna samlas kring en god fikastund på jobbet så ökar kreativiteten hos de anställda, och viljan att arbeta bättre för företaget ökar.

Smarta arbetsgivare bjussar på kaffet, skriver handelsnytt.se. Kafferasten är så socialt vedertagen i Sverige att en arbetsgivare som inte skulle bjuda på kaffet riskerar att bli mycket impopulär. Däremot är det inte lagstadgat – det är folkets domstol som fäller den arbetsgivare som inte bjussar på gott kaffe på jobbet.