GräsklippareDet kan vara svårt att hitta sommarjobb när man är ung, framför allt om man vill ha ett arbete som är utvecklande. En lösning kan vara att starta ett eget företag. Förutom pengar ger det många nyttiga erfarenheter.

Sommarjobben blir fler, men det är också fler ungdomar än på länge som konkurrerar om dem. Att sommarjobba ger många nyttiga erfarenheter, men det krävs att man arbetar med något som man är intresserad av, eller något som ger möjlighet att utveckla nya färdigheter. Om man inte hittar något sådant jobb kan man välja att starta ett eget företag under sommaren.

I flera kommuner kan den som är intresserad få hjälp med att starta eget företag, som ett alternativ till ett traditionellt sommarjobb. Kommunen kan i vissa fall skjuta till ett startkapital, som i Falun. I andra fall finns det organisationer som kan hjälpa till med råd och stöd för den som vill starta sitt eget företag under sommaren. I Emmaboda och på Öland, båda i Kalmar län, kan man få hjälp av nätverket UngDrive, skriver Barometern.

Vad kan man göra?

Exempel på affärsidéer är att sälja mat som man lagat själv, hjälpa till med allmänna tjänster som gräsklippning och städning, eller sälja exempelvis prylar till kaninhoppning.

En nackdel med att starta ett företag som sommarjobb är att man kanske börjar skolan igen precis när man börjat får styr på sin rörelse. Därför kan det vara en bra idé att starta en verksamhet som man kan fortsätta att driva när skolan börjar igen. En sådan verksamhet är en webbshop. Den kräver störst arbetsinsats i början, när man ska koda sajten, implementera en betalningslösning och marknadsföra sig, men när den väl är igång och man har hittat kunder kan man klara sig med en mindre arbetsinsats.